Probabil că te-ai întâlnit deja cu termenul Hygge, pronunțat hoo-gah, care nu poate fi tradus în nicio limbă și este destul de dificil de înțeles. În termeni simpli, s-ar traduce printr-un sentiment de confort, uniune și bunăstare, iar danezii petrec zi și noapte urmărind starea Hygge.

Pentru danezi, fericirea nu este o destinație, ci un obicei. Ei sunt unii dintre cei mai fericiți oameni din Europa, asta deși iernile daneze sunt foarte lungi și foarte friguroase.

Conform World Happiness Report, Danemarca este mereu în topul țărilor cu cel mai fericit popor. Acest lucru poate fi explicat parțial prin faptul că danezii au acces gratuit la sistemul de sănătate și la studii universitare, au câte 5 săptămâni de concediu plătit pe an, au beneficii de șomaj foarte bune și au un obicei de a pleca de la birou zilnic pe la 16 – 17.00. Așadar, Danemarca face o treabă fantastică în reducerea factorilor de stres pentru populația sa. Dacă studiați clasamentul publicat anul acesta, veți observa că toate țările nordice sunt în top 10 (Finlanda pe primul loc, Danemarca pe locul doi, Islanda pe locul trei, Suedia și Norvegia pe locurile șapte și opt). România este pe locul 28.

Care este istoria Hygge?

Hygge a fost prima dată folosit în scrierile daneze în jurul anilor 1800. Este derivat dintr-un cuvânt danez care înseamnă stare de bine (well-being), și, deși a apărut ca și substantiv acum 200 de ani, abia de curând a prins amploare cu adevărat. În 2016, din ce în ce mai mulți oameni au început să folosească acest termen, iar din 2017 este practic în vocabularul oricui. Cu toate că înțelesul acestui termen a fost schimbat din 1800 și până în prezent, el este în continuare asociat cu starea de bine și mulțumirea.

Meik Wiking, în cartea sa Mica Encilopedie Hygge, spune că:

„Hygge este, mai degrabă, ambianță, trăire și nu ține neapărat de obiecte. Înseamnă să fim cu persoanele pe care le iubim. Sentimentul de acasă. Sentimentul de siguranță, că suntem la adăpost și că putem lăsa garda jos.”

Hygge în design-ul de interior

În timp ce Hygge poate însemna multe lucruri pentru mulți oameni, termenul este folosit foarte des în design-ul de interior. Dacă ar fi să aducem Hygge în casele noastre, ar trebui să ne gândim la lucrurile care ne fac să ne simțim bine, în largul nostru și ne aduc o stare de calm, prin:

  • Lumină – atmosfera Hygge este cu lumina ambientală și caldă, nu puternică și stridentă. Înlocuiește lumina albă cu becuri cu iluminare caldă sau neutră și apelează cu încredere la dimmer-e pentru a putea regla intensitatea luminii. O altă idee este cea a lămpilor decorative, fie ele de podea sau de birou.

  • Lumânări – nu ai lumânări, nu ești Hygge! Fie că sunt lumânări parfumate, sau fără miros, 74% dintre danezi aprind lumânări săptămânal. Nu numai că lumânările parfumate îți schimbă cu totul starea de spirit atunci când le aprinzi, dar sunt foarte cozy să le ai prin preajmă din punct de vedere vizual. Încearcă totuși să te orientezi spre lumânări naturale, din ceară de soia, și pe cât posibil create local 🙂
Lumanari-twinkle

Lumânări din ceară de soia Twinkle

  • Șemineu – nimic nu este mai Hygge decât să citești lângă șemineu. Nu ai un șemineu? Nicio problemă! Dacă ai un televizor smart, cu conexiune la internet (și sunt convinsă că ai), poți pune un șemineu pe Youtube – unele filmări au și 10 ore și redau inclusiv trosnetul lemnelor pe foc (exemplu aici)

Sursa foto: Unsplash

  • Textile confortabile: când ne gândim la Hygge, ne gândim la multe textile – pături pufoase, șosete de lână sau flaușate, pulovere călduroase, iar asta și pentru că iernile daneze sunt și foarte lungi și foarte geroase, cum și ale noastre pot fi. Orientează-te către țesături naturale, îmbracă-te în straturi și nu uita de fularul preferat atunci când ieși afară iarna!

Sursa foto: Unsplash

 

Hygge în viața de zi cu zi

Întâlniri cu familia sau prietenii – probabil cel mai important element în filosofia Hygge este conexiunea socială și apartenența la un grup sau la familie. Comuniunea este pilonul principal al Hygge și fundația pe care se bazează majoritatea elementelor și activităților Hygge. Și nu trebuie să ai sau să te întâlnești cu mulți prieteni, ba chiar un grup restrâns de 3-4 persoane este mult mai intim și mai Hygge. Ideea este ca atunci când vă întâlniți să puteți petrece timp de calitate împreună, cu conversații și experiențe faine.

Mâncăruri și băuturi faine | de calitate – o experiență culinară Hygge este confortabilă și caldă, simplă sau chiar rustică. Poți avea această experiență acasă, sau la barul ori restaurantul preferat, unde atmosfera este cozy, iar muzica nu este foarte tare, astfel încât să poți conversa. Datorită iernilor foarte friguroase, danezii preferă întâlnirile acasă, acolo unde, împreună cu familia sau grupul restrâns de prieteni fac petreceri culinare. Poți face și tu asta, împreună cu cele mai bune prietene, o dată pe lună sau la ce frecvență vreți sau puteți, unde stabiliți dinainte ce veți găti și fiecare aduce câte un ingredient sau o parte din cele necesare. Asigurați-vă că ați aprins câteva lumânări, ați pus muzica preferată în fundal și ați făcut o carafă de ceai sau de vin fiert (de ce nu?).

Prezență – nu poți atinge Hygge dacă ești mereu pe telefon sau cu ochii la televizor. Atunci când te vezi cu cei dragi, deconectează-te de la ziua sau săptămâna de lucru, lasă telefonul în geantă și fii atent(ă) și prezent(ă) la cei din jur. Unii dintre noi și-ar putea optimiza stilul de lucru pentru a putea pleca la timp de la birou și a merge acasă la timp pentru a lua cina în familie. O altă sugestie este să stai departe de mediul digital pe timpul weekend-ului, sau măcar una dintre zile – închide-ți mail-ul de job, evită social media și bucură-te de cei dragi.

Kit de urgență Hygge

Pentru zilele ploioase, reci, sau cele în care te simți demoralizat(ă) sau demotivat(ă), poți pregăti un coș sau o cutie care să te bine-dispună, în care să incluzi:

  • Lumânări
  • O păturică pufoasă, șosete flaușate/ tricotate și un pulover călduros
  • Ceaiul preferat
  • Ciocolată bună sau gemul preferat
  • Serialul/ filmul preferat, albumul de muzică preferat sau cartea preferată (poți avea un album/ o notă în telefon)
  • O agendă sau hârtie și un pix sau stilou – uneori este bine să notăm cum ne simțim, cum ne-a mers ziua, sau poate doar ce planuri avem pentru săptămâna viitoare
  • Orice altceva știi că îți face bine și îți readuce zâmbetul pe buze

Acum că am terminat de scris acest articol, merg să mă cuibăresc pe șezlong sub păturică, cu o carte și o cană de ceai.

Acum este foarte simplu să aduci atmosfera hygge în căminul tău, folosind kitul de relaxare pe care ți l-am pregătit – HYGGE BOX. Pachetul este disponibil în ediție limitată, doar până în decembrie, cu livrare în câteva zile lucrătoare.

Hygge Box

Hygge Box – mini kit de relaxare la tine acasă

 

Happy Hygge,

Alexandra