Câți dintre noi ne oprim din când în când din tot și toate să ne evaluăm viața, progresul, echilibrul? Câți dintre noi suntem atenți la semnalele corpului și la cum ne simțim? Răspunsul este relativ, dar cred că prea puțini o facem conștient și ca parte din rutina de viață. Marea majoritate dintre noi observăm că ceva nu e ok (sau nu mai e ok) abia atunci când ne simțim foarte incomod în situația respectivă sau am devenit triști/ nefericiți/ depresivi/ nemulțumiți…
Mă refer aici la a face o evaluare asupra modului în care trăim, într-un mod conștient și programat. Adică, din când în când, ia-ți timp să vezi dacă mai ești fericit(ă)/ împlinit(ă)/ bucuros/ bucuroasă cu job-ul pe care îl ai, cu ceea ce faci în timpul liber, în relația pe care o ai și în grupul de prieteni actual. De cele mai multe ori trăim într-un automatism și într-o rutină, care deși ne dă stabilitate și predictibilitate, nu prea ne lasă loc de progres…
Corpul, cel mai deștept instrument al nostru, ne dă semnale mereu – când suntem într-un loc bun pentru noi, ne simțim bine fizic, avem energie, avem chef, dar când nu mai suntem în echilibru, ne simțim obosiți, poate chiar vlăguiți uneori și, în general, fără chef de nimic. (Dacă ai o perioadă mai lungă de oboseală sau simți că ceva nu e în regulă cu corpul tău, nu te ignora și mergi la un control medical).
Acum câteva zile, în urma unei sesiuni de terapie, am pus punctul pe i și am conștientizat care este barometrul meu personal. Pentru mine, indicatorul că sunt în locul potrivit, la job-ul potrivit și în relația potrivită, este bucuria și, la pachet, energia pe care le simt.
Este un discurs celebru pe Youtube susținut de Matthew McConaughey la un colegiu, în care spune să nu ne focusăm pe fericire – sentimentul de fericire este un rezultat al unei acțiuni: o să fiu fericit(ă) când o să plec în vacanță; o să fiu fericit(ă) când o să am copii/ soț/ iubit; o să fiu fericit(ă) când o să găsesc job-ul potrivit mie șamd. Fericirea este un rezultat a ceva, iar dacă nu obții acel ceva, nu vei simți fericire. În schimb, el spune să ne găsim bucuria în ceea ce facem. Ne încurajează să ne bucurăm de proces, nu de rezultate, ceea ce este fabulos dacă ne gândim puțin la asta.
Pentru mine bucuria funcționează de minune ca un indicator al stării de bine. În momentul în care nu mai simt bucurie, e timpul să mă uit să văd de ce – poate nu-mi mai place ceea ce fac pe plan profesional, poate relația pe care o am nu mai este cum îmi doresc, poate nu-mi fac suficient timp pentru mine, familie sau prieteni, în orice caz, e clar că ceva nu este în balanță atunci când nu mai am chef, energie și nu mai simt bucurie pe termen lung.
E foarte posibil ca barometrul actual să se schimbe peste câțiva ani, și cu siguranță că al tău este diferit. Este un lucru personal, care evoluează și se schimbă o dată cu evoluția ta.
Poate indicatorul tău este să te simți în siguranță, să te simți iubit(ă), să fii în pace, să fie liniște, să fii împăcat(ă), sa fii în armonie șamd. Ceea ce te încurajez să faci este să îți descoperi acest indicator al stării de bine, cu încredere și curaj și, ulterior, să te uiți dacă ceea ce trăiești în acest punct din viața ta este în aliniament cu el. Dacă da, e minunat, dar dacă nu, acționează pentru a afla unde este problema sau dezechilibrul. Poți căuta un instrument care să te ajute în acest proces – fie că te apuci de yoga, de meditație, că citești cărțile potrivite sau asculți podcasturi, că mergi la terapie sau faci plimbări lungi în natură. Pornește prin a învăța să îți definești corect emoțiile ca să știi în permanență cum te simți. Nu e deloc ușor, dar vine la pachet cu satisfacția de a trăi viața în mod conștient.
Îți datorezi asta și cu siguranță îți poți crea o viață faină (orice înseamnă asta pentru tine) și poți face acest prim pas cu o evaluare a locului în care ești acum și a locului în care vrei să ajungi. Nu lăsa să treacă anii și să te trezești mai târziu în amorțire, nemulțumire și tristețe. Cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla după această ‘evaluare’ este că vei afla exact cum stai. Ce faci mai departe, dacă optezi să schimbi ceea ce nu este în aliniament cu barometrul tău sau nu, este alegerea ta.
Poate că m-am uitat la prea multe filme de Hollywood, dar cred cu tărie că viața este frumoasă și este la latitudinea fiecăruia dintre noi să ne creem o viață pe gustul și dorințele noastre. Începe cu ceva mic, sau ceva ce ți-ai dorit de mult să faci. Orice schimbare cere efort, determinare și angajamentul să treci la acțiune.
Fă acest efort de conștientizare și ia-ți timp o dată la o lună, o dată pe an, sau la ce interval consideri tu, să privești în interior și să observi ce simți. Iar dacă peste câțiva ani vei crede că indicatorul de la 20 – 30 – 40 de ani nu se mai aplică, găsește unul nou, potrivit pentru acea perioadă din viața ta.
Care este barometrul sau indicatorul tău din acest moment?
La cât mai multe conștientizări faine!
Alexandra
Da Bravo!