Articol scris de Raluca Mînzat pentru BooxBox

Dacă în urmă cu 50 de ani, cititul era văzut ca o activitate natural integrată în rutina oamenilor, acum a devenit mai mult o activitate selectă, pentru cei erudiți poate, ce necesită motivație, determinare și voință pentru a fi practicată, cum este în cazul sportului sau mâncatului sănătos.

Deși mulți dintre noi avem amintiri neplăcute din școală legate de citit, acum la vârsta adultă, avem libertatea de a “ne juca” cum vrem noi cu practicarea acestei activități, ce are numeroase beneficii asupra creierului și stării noastre de bine, precum dezvoltarea vocabularului, îmbunătățirea memoriei, dezvoltarea gândirii analitice, reducerea stresului și așa mai departe. Un singur search pe Google ne poate dezvălui beneficiile lecturii în mii de studii și articole științifice.

În continuare, am alcătuit o listă de 9 sfaturi diverse pentru cultivarea obiceiului de a citi:

  1. Începe cu ceva ce crezi că îți va plăcea

Există această presiune socială, în special în comunitatea cititorilor, cum că ar trebui să citești doar anumite genuri/tipuri de cărți precum cărțile clasice sau cărți de dezvoltare personală. Pot spune doar că un cititor aflat la început de drum, poate începe cu ce dorește, atât timp cât genul sau cartea respectivă îi va trezi setea de lectură.

De asemenea, există și conceptul de “guilty pleasures”, ce se referă la acel tip de cărți ce conțin teme ușoare, catchy, limbaj nonformal și subiecte controversate. Aceste cărți sunt de obicei “condamnate” în rândul anumitor cititori, considerându-le cărți din care nu poți învăța nimic. Totodată, aceste cărți sunt foarte populare deoarece îți oferă ție, ca cititor, relaxare și oportunitatea de a-ți lăsa imaginația să se plimbe liberă printre rândurile romanului, lucruri pe care este de preferat să le trăim când citim o carte.

  1. Citește seara, înainte de culcare

Deși mulți oameni spun că sunt prea obosiți seara pentru a citi o carte, dacă îi întrebi ce fac de obicei înainte de culcare, o să îți răspundă că stau pe telefon, verifică Instagram, e-mailurile sau se uită la un videoclip pe Youtube. Acestea sunt activități pe care ei le consideră mai rapide și/sau mai ușoare, dar dacă ar lăsa telefoanele pe noptieră și ar începe să citească pentru măcar 5 minute, adormind poate cu romanul în mână, acelea au fost 5 minute dedicate cititului. Cinci minute azi, 10 minute mâine, și uite așa se formează obiceiul cititului. În plus, este un foarte bun somnifer pentru cei care au probleme cu somnul.

  1. Sau dimineața, înainte să îți începi ziua

Daca programul îți permite, poți dedica între 15 și 60 de minute cititului dimineața, și îți poți verifica e-mailurile după aceea. Doar imaginează-te, în confortul patului, cu o carte bună în mână și un ceai sau o cafea lângă tine – ce mod mai frumos și liniștit pentru a-ți începe ziua, poate fi?

  1. Încearcă un audiobook

Pentru cei mai activi dintre voi sau care nu au răbdare să citească o carte în format fizic, un audiobook poate fi alegerea potrivită. Atunci când îți faci cumpărăturile, când alergi sau practici vreun sport ori când pur și simplu faci curățenie prin casă, ascultarea unei cărți în format audio poate să îți fie un companion de nădejde peste zi.

În România, există două platforme de audiobooks, ce vin în întâmpinarea acestei nevoi de a citi altfel, și anume Voxa și Audiotribe. Platformele respective au librării virtuale cu mii de cărți de toate genurile, narate de personalități cunoscute și mai puțin cunoscute.

  1. Participă la un book club sau la o provocare literară

În cadrul book club-urilor, nu doar că vei avea ocazia să întâlnești persoane care au aceeași pasiune ca și tine, dar în același timp, aceste întâlniri vor face din citit, o prioritate, ceea ce te va ajuta la menținerea obiceiului lecturii. De asemenea, discuțiile din cadrul cluburilor te vor ajuta să îți extinzi orizonturile gândirii și să afli perspective noi.

Noi cei de la Booxbox organizăm lunar câte un book club, unde te așteptăm să împărtășim idei și opinii despre cartea citită în luna respectivă.

Provocările literare pot fi interesante pentru persoanele mai competitive, ce doresc să se provoace pe ele însele. O provocare literară te poate ajuta să descoperi noi genuri, ori să ajungi la o carte de 1000 de pagini, de care nu te-ai fi atins în mod obișnuit. Acestea te vor ajuta de asemenea în setarea unor obiective literare, despre care vom vorbi imediat.

  1. Stabilește-ți obiective literare

Aceasta poate fi o strategie excelentă în menținerea obiceiului de a citi pentru persoanele mai organizate și nu numai. Un instrument ce vine în ajutor în setarea unor obiective este aplicația Goodreads, unde îți poți crea un cont, în cadrul căruia îți poți face biblioteci virtuale, le poți aranja cum dorești și în plus, poți participa la Reading Challenge-ul anual organizat de aplicație, unde ai posibilitatea să îți setezi propriul obiectiv (numărul total de cărți pe care să îl citești într-un an).

De altfel, obiectivele literare personale pot arăta în orice fel. Cititul nu este o cursă. Îți poți seta ca și obiectiv, să citești o carte pe lună sau mai multe, sau să citești 10 pagini în fiecare zi ori 300 de pagini pe săptămână. Aceste obiective pot fi setate în funcție de timpul și disponibilitatea ta, fără nicio presiune.

7. Investește într-un e-reader

Această minune tehnologică ne poate face viața mult mai ușoară, când vine vorba de citit. Bineînțeles că există argumente pro și contra în deținerea unui e-reader, dar aici

intervin preferințele personale. Un e-reader poate fi util în călătorii, în funcție de mărimea acestuia, poate încăpea oriunde și nu ocupă mult spațiu în volum,

spre deosebire de cartea în format fizic. De asemenea, unele e-readers îți permit să scrii pe ele, să subliniezi anumite paragrafe care ți-au plăcut și de asemenea să ștergi anumite notițe pe care ți le-ai făcut în interiorul cărții. Un alt argument pro ar mai fi legat de spațiul pe care ți-l pune la dispoziție acest device, care este foarte mare de obicei, deci îți poți achiziționa o mulțime de cărți fără să te gândești că nu ai unde să le pui, cum se întâmplă cu cele în format fizic.

Un argument contra care consider că ar merita menționat când vorbim despre e-readers, este faptul că majoritatea cărților ce pot fi citite pe acest device sunt în limba engleză, și deși pentru mulți poate nu reprezintă o problemă, pentru unele persoane poate să nu fie chiar atât de facil.

  1. Amenajează-ți un spațiu dedicat cititului

În dormitor sau în sufragerie, în orice loc din casă unde spațiul îți permite, îți poți amenaja un colțișor care să te îmbie la citit. Îți poți achiziționa diverse perne sau un fotoliu ori un scaun confortabil, poți înconjura locul cu plante, cărți și lumânări parfumate sau fără miros, în funcție de cum preferă fiecare, și poți adăuga oricare alte elemente de design care să creeze atmosfera prielnică pentru citit.

  1. Fă-ți un abonament lunar la cărți

O ultimă sugestie pentru a crea și a menține obiceiul cititului, ar fi cea referitoare la abonamentele lunare la cărți sau book subscription boxes. Dacă vrei totuși să citești și nu știi exact ce carte să alegi ori nu ai timp să faci cumpărături de cărți, această modalitate poate fi potrivită pentru tine. În plus, de obicei aceste cutii nu vin doar cu o singură carte și atât, ele pot conține diverse accesorii pentru citit sau produse locale. Bineînțeles, aici intră și cutiile pregătite de noi, cei de la Booxbox, despre care puteți citi mai multe în cadrul site-ului.

Tu ai încercat unul sau mai multe dintre sfaturile de mai sus?

Ce alte modalități pentru a-ți menține activ obiceiul de a citi ai și nu au fost menționate în acest articol?